Bu yazı, Fournier hakkında olacak. Jean-louis Fournier kimdir, kitapları nelerdir bunlardan bahsedeceğim.

Fournier’in Hayatı

Jean-Louis Fournier, Fransız yazar, televizyon yapımcısı ve yönetmeni olarak tanınmaktadır. Kişisel yaşamı hakkında detaylı bilgi vermek gerekirse, Fournier, 19 Aralık 1938’de Arras, Fransa’da doğmuştur. Edebiyat ve televizyon alanlarında çalışmalar yapmış, aynı zamanda çeşitli kitaplar yazmıştır. En tanınmış eserlerinden biri, çocuklarının ölümünü konu alan “Mon dernier cheveu noir” (Türkçesi: “Son Siyah Saçım”) adlı eseridir.

Fournier, kişisel yaşamında ailevi trajediler yaşamıştır. İki oğlunun erken yaşta ölümü, onun yazılarında önemli bir yer tutmuştur.

Kariyeri boyunca, Fournier, mizah ve ironi unsurlarını kullanarak, toplumsal ve kişisel konuları ele almıştır. Eserlerinde sıklıkla insanın kırılganlığı, yaşamın anlamı ve ölüm gibi temalar işlenmiştir.

Özel hayatına dair detaylar genellikle kamusal alandan uzak tutulmuş olsa da, yazdıkları aracılığıyla kişisel deneyimlerini ve düşüncelerini paylaşmıştır.

Türkiye’de Yayımlanan Kitapları

  • Asla Kimseyi Öldürmedi Benim Babam
  • Son Siyah Saçım
  • Nereye Gidiyoruz Baba
  • Dul
  • Kuzeyli Annem
  • Otopsim
  • Tek Yalnız Ben Değilim
  • Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık
  • Dul Ölümsüz Eş Arıyor

Dul Ölümsüz Eş Arıyor

Dul Ölümsüz Eş Arıyor

Bu kitabı çıkar çıkmaz aldım. Tüm kitaplarında gördüğüm samimi bir anlatış tarzına sahip olması nedeniyle yeni kitabının çıkmasını büyük bir heyecan ile bekliyordum ve bu kitabın çıktığını duyunca hemen alıp okumaya başladım.

Fournier, yeni kitabı olan Dul Ölümsüz Eş Arıyor‘da ölen eşinin ardından yeni bir eş arayışına giriyor ve bu eşinin ölümsüz olmasını istiyor ve gazeteye ilan veriyor. Çok sevdiği, 40 yılını beraber geçirdiği eşiyle birlikte gazeteden gelen ilanları beraber değerlendiriyorlar. Bu ilana tarihten meşhur kadınlar yazıyor. Örnek vermek gerekirse Klopatra, Maria Callas, Emma Bovary…

Eşi Sylvie da gelen bu mektupları yorumluyor. Kitap kısaca böyle tanımlanabilir. Bu kitapta, içtenlikle yaptığı itiraflara da yer veriyor. İtiraflar özetle şunları içeriyor:

Onu kaybetmekten korkuyordu çünkü eşi olmadan kendisi de var olamayacağını düşünüyordu. En özel itirafı da eşinin tırnağı bile olmayacak “koca memeli” kadınlarla aldatıyor olmasıdır.

Seni sık sık aldatmak istiyordum ve sadece istemekle de kalmıyordum.

Dul Ölümsüz Eş Arıyor, 152. sayfa

Her aldattığı kişi için birer “Özür Dilerim” yazıyordu. Bu da yaklaşık 52 defa oluyor.

Zavallı Jean-Louis’ciğim, böbürlenmeden duramazsın sen.

Dul Ölümsüz Eş Arıyor, 153. sayfa, Sylvie’nin Notu

İşte bu samimi itiraflarından dolayı Fournier’i okuyorum. Çok hayatın içinden ve gündelik bir dilde yazıyor. Çoğu kitabı anlatı şeklinde olduğu için birkaç saatte bitiyor.

Tek Yalnız Ben Değilim

Tek Yalnız Ben Değilim

Fournier, her anlatı kitabında olduğu gibi bu kitapta da samimi bir üslup kullanmıştır. Yalnızlığı, trajikomik bir biçimde anlatması, beni fazlasıyla güldürdü ama bir o kadar da düşündürdü. Ben de o yaşa gelince o yalnızlık durumunda olur muyum, diye düşünmekten kendimi alamadım. Bir alıntı paylaşmak istiyorum sizinle:

Posta kutumda iki mektup var, biri Vergi Dairesi’nden.

Orada beni hiç unutmayan biri var.

Mercedes yeni tanıtım partisi için davetiye göndermiş.

Davetiyede “iki kişiliktir” yazıyor.

Tek kişi için de geçerli mi?

İmdat Yalnızım Hattı’nı birçok kez aradım. Hep meşgul.

Hattı arayan tek kişi ben değilim demek.

Canım sıkıldığında zaman geçsin diye sayı sayarım.

Bugüne kadarki rekorum: 35.473.

Bu rekoru hiç bitmeyeceğini düşündüğüm bir kış gününde öğleden sonra kırdım.

Tek Yalnız Ben Değilim, 20. sayfa

İşte bu nedenle Fournier beni kitaplarına çekiyor. Yukarıda alıntıladığım gibi bir üslup kullanıyor (bu üslup her kitabında var) kitapta buna benzer daha fazla anlatım var.

Sonuç

Buraya okuduğum kitaplardan ikisini yazdım. Size nasıl bir üslup kullandığını anlatmaya çalıştım. Klasik anlatımdan uzak yeni bir yazar keşfetmek istiyorsanız Jean-Louis Fournier okumanızı tavsiye ederim.

Kategori:

Etiketler:

,